Houbaření

Šumavské lesy a hvozdy jsou pro houbaře opravdovým rájem. Půda v lesích není zničená, podnebí pro ně velmi dobré a tak zde roste mnoho druhů hub. V sezóně, která začíná koncem července (v závislosti na počasí), se nestane, abyste nenasbírali pár hub alespoň na smaženici. Při svých výpravách můžete narazit na hřiby pravé, hřiby kováře, klouzky, lišky, suchohřiby, masáky (muchomůrky růžovky), křemenáče, kozáky a další. Samozřejmě si musíte dávat pozor i na ty nejedlé i jedovaté – např. Hřib žlučník (hořčák), těm se na Šumavě také daří. Každý zkušený houbař zná co sbírá, ale prevence a rada se hodí každému. Projděte si tedy s námi níže uvedené zásady správného houbaření a buďte tedy opatrní a šetrní k Šumavské přírodě. Bohatě se Vám odmění svými dary!

 

Zásady správného houbaření

  • Nejdůležitější zásada každého dobrého houbaře zní: Sbírám pouze to, co dobře znám! Ne nadarmo se totiž říká, že každá houba je jedlá – některá ale jen jednou! A pamatujte – i na jedovatých houbách si pochutnávají slimáci a hmyz.
  • I když jde o druh, který nesbíráte, nikdy ho nerozkopávejte. Hřibovité houby raději vykruťte (vzniklou jamku přikryjte, aby podhoubí nevysychalo), bedlovité je zase lepší odříznout.
  • Nesbírejte staré houby,které na dotyk připomínají vatu a nesbírejte ani příliš mladé houby, zde se Vám může snadno stát, že je zaměníte s nejedlým druhem.
  • Nehoubařte v blízkosti silnic ani v městských parcích, protože tam houby obsahují nejvíce škodlivin.
  • Sbírejte houby nejlépe do košíku, případně do papírového sáčku a nenechejte je ležet v příliš mnoha vrstvách na sobě, aby se nezapařily. I jedlá houba totiž může, pokud je zapařená, dokonale zkazit žaludek!
  • Zpracovat houby musíte co nejdříve: nejlépe tepelně, nebo je zamrazit. V ledničce rozložené na talíři vám pak vydrží klidně i 3 dny.

A potom, není to nádhera?....